Virtual Reality voor psychische problemen

Virtual Reality (VR) is een manier om een in een andere werkelijkheid te stappen. Een computer maakt een omgeving die je driedimensionaal door een VR bril kunt bekijken. Het kan een omgeving zijn die is gebouwd met de computer of gefilmd met een speciale camera. Het beeld is overal om je heen. Je bent dus midden in de virtuele omgeving, en kan overal om je heen kijken. Het voelt net echt.

Meer dan een leuk spelletje

We gebruiken VR om mensen te helpen die gespannen, bang, agressief of achterdochtig zijn. Hoogtevrees verdwijnt door steeds verder omhoog te lopen in een virtueel flatgebouw. Mensen die het te spannend vinden om boodschappen te doen kunnen dit in ons virtueel winkelcentrum net zo lang proberen tot ze niet meer zo bang worden. Anderen worden achterdochtig als mensen op straat naar hen kijken. Door oefeningen te doen in virtuele straten kunnen ze dit afleren. Agressie kan je leren beheersen door lastige situaties met virtuele mensen na te spelen.

Waarom doen we dat niet gewoon in het echt?

De echte werkelijkheid laat zich niet goed sturen. Situaties die je wilt oefenen doen zich niet voor, of het is ineens veel te moeilijk in het echt. In virtuele omgevingen kunnen we alles zelf instellen. Je weet zeker wat er wel en niet gebeurt. En je kan dezelfde situatie net zo vaak oefenen als je wilt. Het is ook een voordeel dat er een trainer naast je zit. Die helpt de juiste oefeningen te kiezen, ziet hoe het gaat en kan direct tips geven die je op dat moment nodig hebt.

VR behandelingen 

Veel angststoornissen kunnen worden behandeld met VR, waaronder fobieën, sociale angst, paniekstoornis en posttraumatische stressstoornis. Bij het Universitair Centrum Psychiatrie van het UMCG hebben we verschillende  VR behandelingen. Ook ontwikkelen en testen we nieuwe behandelingen. We hebben behandelingen voor:  psychose, sociale angst, straatvrees, agressie, sociale cognitie en verminderen van stress.

VRelax
VRelax
Vrapt
VRET
20170907 164934
VRelaxVraptVRET20170907 164934

VR nieuws

Lopende onderzoeken

VRAPT – agressie

In VRAPT, Virtual Reality agressie preventie training, kunnen tbs-patiënten oefenen met provocerende scenario’s in een driedimensionale virtuele omgeving. Een groot deel van de training bestaat uit virtuele rollenspellen.

VRET – exposure

Zeventig procent van mensen met een psychose heeft last van paranoïde wanen. Ze zien overal aanwijzingen dat anderen hen kwaad willen doen. Ze weten zeker dat ze gevaar lopen, terwijl dat niet zo is.

DiSCoVR – sociale interactie

DiSCoVR is een training die gericht is op het verbeteren van sociale cognitie. Door anderen beter te begrijpen, leren deelnemers om beter in te schatten wat een handige manier is om sociaal contact aan te pakken.

VRelax – ontspanning

VRelax wordt toegepast als ondersteuning bij de behandeling van psychische problemen. Daarnaast is het een tool voor preventie en zelfmanagement van stress gerelateerde klachten