VRelax: ontspanning met VR

Virtual Reality zorgt voor een krachtige ervaring waarin mensen meegenomen worden naar een andere omgeving, het gevoel hebben er ‘echt’ te zijn. VRelax maakt gebruik van dit principe om mensen te laten ontspannen. Het wordt toegepast als ondersteuning bij de behandeling van psychische problemen en als tool voor preventie en zelfmanagement van stress gerelateerde klachten. Door het kijken naar 360 graden VR films van bijvoorbeeld zwemmen met dolfijnen of natuurbeelden van een waddeneiland, word je ondergedompeld in een andere wereld.

VRelax is ontstaan vanuit een samenwerkingsverband tussen het UMCG, ‘The Dolphin Swim Club’ (www.thedolphinswimclub.com)  en  Viemr (www.vrelax.com). De dolfijnen film wordt inmiddels met succes gebruikt in verschillende ziekenhuizen en voor educatieve doeleinden, en heeft al veel mensen over de gehele wereld bereikt. Binnen het UMCG wordt onderzocht of VRelax geschikt is als relaxatiemethode voor mensen met psychiatrische ziektebeelden.

Relaxatie met VR bij psychiatrische klachten

Mensen met psychiatrische ziektebeelden hebben vaak een verhoogd stressniveau. Hierdoor is het voor hen moeilijker te herstellen van hun klachten. Ontspanningsoefeningen waarbij mensen zich voorstellen dat ze in een prettige omgeving zijn, kunnen een positief effect hebben op het stressniveau. Omdat het doen van ontspanningsoefeningen vaak al een grote opgave is, kan Virtual Reality een uitkomst bieden. Het kijken naar een ontspannende VR film vereist namelijk minimale inspanning. Door VR is het gemakkelijker ontspanning te bereiken. In dit onderzoek  wordt gekeken of Virtual Reality bruikbaar en toegankelijk is als relaxatiemethode voor mensen met psychiatrische klachten. Tevens onderzoeken wij of dit beter werkt dan het kijken naar natuurbeelden in 2D.

Pilot onderzoek

Momenteel hebben 30 deelnemers van verschillende opname-afdelingen van het  Universitair Psychiatrisch Centrum van het UMCG meegedaan aan een pilot onderzoek. Deelnemers hebben ofwel een VR film van zwemmen met dolfijnen, een VR film van natuurbeelden van een waddeneiland ofwel een 2D film van natuurbeelden van een waddeneiland bekeken. Dit deden zij 2 maal per dag gedurende 1 week. Aan de hand van fysieke- en subjectieve meetmethoden, vragenlijsten en kwalitatieve interviews zullen de eerste resultaten beschreven worden. De resultaten van de pilot zullen worden gebruikt om daarna een groter effect onderzoek op te zetten.

Artikelen

VRelax In Het NRC

VRelax in het NRC

Het NRC plaatste op 6 november 2016 een leuk artikel over VRelax: Virtueel zwemmen met dolfijnen is meer dan een spelletje. Lees hier het artikel op de site van het NRC:…

www.viemr.com
UMCG