VRAPT: VR agressie preventie training

De effecten van  agressietrainingen in tbs-klinieken zijn niet zo groot. Dat komt waarschijnlijk doordat het niet goed mogelijk is om patiënten voldoende te laten oefenen met situaties die agressie oproepen. Dat kan wel met Virtual Reality. Virtual Reality (VR) is een door de computer gemaakte driedimensionale omgeving waarin gebruikers worden ondergedompeld. Hiermee kunnen sociale situaties worden gemaakt die net zulke reacties oproepen als in het echt.

Virtuele rollenspellen

In VRAPT, Virtual Reality agressie preventie training, kunnen tbs-patiënten oefenen met provocerende scenario’s in een driedimensionale virtuele omgeving. Een groot deel van de training bestaat uit virtuele rollenspellen. Door de 3D-bril ziet de deelnemer een virtueel persoon, een avatar. De psycholoog (of vaktherapeut) praat in een microfoon, via de avatar met de deelnemer in de virtuele omgeving. De deelnemer draagt een koptelefoon en hoort de vervormde stem van de trainer door een koptelefoon en ziet de mond van de avatar bewegen.

Hoe reageer je bijvoorbeeld als er iemand voordringt in de supermarkt? Of als de portier van het café je niet naar binnen wilt laten terwijl je jas nog binnen hangt? Door middel van deze interactieve scenario’s leren tbs-patiënten om adequater om te gaan met agressie en impulsen.

Veel mogelijkheden

De interactieve scenario’s binnen VRAPT kunnen gespeeld worden in drie verschillende virtuele omgevingen: in een winkelstraat, in een supermarkt of in een café. Daarnaast kan zowel de avatar als de drukte van de omgeving aan worden gepast. Zo kan de avatar een man of vrouw zijn en kan de huidskleur variëren. De drukte kan worden gereguleerd door er meer of minder avatars rond te laten lopen. Doordat je de avatar én de omgeving op deze manier kunt controleren maakt VRAPT het mogelijk om te oefenen met realistische provocaties.

Samenwerking en onderzoek

VRAPT is ontwikkeld door het UMCG en Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met Universiteit Tilburg, TU Delft en CleVR B.V.. In oktober 2016 zijn er twaalf patiëntengestart het pilot onderzoek van deze VR-training.

In maart 2017 zijn we een groot onderzoek gestart waarin we het effect van de training bij 128 tbs-patiënten in vier forensisch psychiatrische centra onderzoeken. De helft van de deelnemers zal op een wachtlijst komen en de andere helft krijgt VRAPT. Ook de deelnemers van de wachtlijst krijgen na afloop van het onderzoek de 16 VR trainingssessies van 60 minuten aangeboden.

 

Bekijk ook

Nacht Van De Kunst En Wetenschap 2019

Nacht van de Kunst en Wetenschap 2019

Op zaterdagavond 8 juni van 20.00 tot 01.00 uur stond ons VR-Mental health-team in de Der Aa-kerk in Groningen voor demonstraties van onze VR-interventies. Op 3 draaiende stoelen kon men…

UMCG
Rijksuniversiteit Groningen
Tilburg University
CleVR
Mesdag
Pompestichting
Rooyse wissel
Kijvelanden