VRelax: ontspanning met VR

Virtual Reality zorgt voor een krachtige ervaring waarin mensen meegenomen worden naar een andere omgeving, en het gevoel hebben er ‘echt’ te zijn. VRelax maakt gebruik van dit principe om mensen te laten ontspannen. Het wordt toegepast als ondersteuning bij de behandeling van psychische problemen en als tool voor preventie en zelfmanagement van stress gerelateerde klachten.

Relaxatie met VR bij psychiatrische klachten

Mensen met psychiatrische klachten hebben vaak een verhoogd stressniveau. Hierdoor is het voor hen moeilijker te herstellen van hun klachten. Ontspanningsoefeningen waarbij mensen zich voorstellen dat ze in een prettige omgeving zijn, kunnen een positief effect hebben op het stressniveau. Omdat het doen van ontspanningsoefeningen vaak al een grote opgave is, kan Virtual Reality een uitkomst bieden. Het kijken naar een ontspannende VR film vereist namelijk minimale inspanning. Door VR is het gemakkelijker ontspanning te bereiken. Met wetenschappelijk onderzoek kijken we of Virtual Reality werkt als relaxatiemethode voor mensen met psychiatrische klachten.

De VRelax ervaring

In de VRelax app kun je uit meer dan 40 levensechte VR omgevingen kiezen. Bij elke omgeving is het mogelijk om aan alle kanten om je heen kijken. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een strand met een kalme branding, in de zee zwemmen met dolfijnen, uitkijken over een bergweide of een dronevlucht maken over een bos. Daarbij is het mogelijk om zelf een route te ontdekken tussen omgevingen binnen hetzelfde thema. Ontdek bijvoorbeeld het thema ‘droombos’, waarbij je tussen verschillende bosrijke omgevingen kunt navigeren. Je mag overal rondkijken, maar kan ook gewoon op een plek blijven. In bepaalde omgevingen kan je activiteiten ondernemen, zoals een oefening om je spieren te ontspannen of luchtbelletjes laten knappen onder water bij het koraalrif. Het gaat erom dat je ontspant.

VRelax is ontstaan vanuit een samenwerkingsverband tussen het UMCG, ‘The Dolphin Swim Club’ en Viemr . De omgeving met dolfijnen wordt inmiddels met succes gebruikt in verschillende ziekenhuizen, en voor educatieve doeleinden. Deze omgeving alleen heeft al veel mensen over de gehele wereld bereikt. Binnen het UMCG wordt onderzocht of VRelax geschikt is als relaxatiemethode voor mensen met psychiatrische klachten.

Onderzoeken

In 2018 is het eerste onderzoek gedaan met VRelax onder 50 mensen met psychiatrische klachten. De deelnemers hebben tien dagen lang onbeperkt VRelax gebruikt. Naast het gebruik van VRelax hebben zij voor tien dagen lang standaard ontspanningsoefeningen mee gekregen, zodat het effect van beide methoden kon worden vergeleken. Resultaten van het onderzoek hebben laten zien dat VRelax veelbelovend is als effectieve en gebruiksvriendelijk tool voor preventie en zelfmanagement van stress gerelateerde klachten. Begin 2022 staat een nieuw onderzoek gepland om de effectiviteit van VRelax verder te onderzoeken.

Bekijk ook

Nacht Van De Kunst En Wetenschap 2019

Nacht van de Kunst en Wetenschap 2019

Op zaterdagavond 8 juni van 20.00 tot 01.00 uur stond ons VR-Mental health-team in de Der Aa-kerk in Groningen voor demonstraties van onze VR-interventies. Op 3 draaiende stoelen kon men…

Virtual Reality Tegen Depressie

Virtual reality tegen depressie

Op de afdeling psychosen van het Universitair Medisch Centrum Groningen is het VRelax onderzoek  begin dit jaar van start gegaan. Bij Virtual reality voor relaxatie, VRelax, wordt onderzocht of Virtual reality kan…

VRelax
www.viemr.com
UMCG