VRelax: ontspanning met VR

Virtual Reality zorgt voor een krachtige ervaring waarin mensen meegenomen worden naar een andere omgeving, het gevoel hebben er ‘echt’ te zijn. VRelax maakt gebruik van dit principe om mensen te laten ontspannen. Het wordt toegepast als ondersteuning bij de behandeling van psychische problemen en als tool voor preventie en zelfmanagement van stress gerelateerde klachten. Door het kijken naar 360 graden VR films word je ondergedompeld in een andere wereld en kom je tot rust.

De VRelax ervaring

In de VRelax app begin je op een strand met een kalme branding, waar je naar alle kanten om je heen kunt kijken. Vanuit het strand kan je verschillende plekken opzoeken, zoals in zee zwemmen met dolfijnen, uitkijken over een bergweide of een dronevlucht maken over een bos. Je hoeft niets te doen. Je mag overal rondkijken, maar ook gewoon op één plek blijven. Op sommige plekken kan je ook iets doen, zoals een oefening om je spieren te ontspannen of luchtbelletjes laten knappen onder water bij het koraalrif. Het gaat erom dat je ontspant.

VRelax is ontstaan vanuit een samenwerkingsverband tussen het UMCG, ‘The Dolphin Swim Club’ (www.thedolphinswimclub.com)  en  Viemr (www.vrelax.com). De dolfijnen film wordt inmiddels met succes gebruikt in verschillende ziekenhuizen en voor educatieve doeleinden, en heeft al veel mensen over de gehele wereld bereikt. Binnen het UMCG wordt onderzocht of VRelax geschikt is als relaxatiemethode voor mensen met psychiatrische klachten.

Relaxatie met VR bij psychiatrische klachten

Mensen met psychiatrische klachten hebben vaak een verhoogd stressniveau. Hierdoor is het voor hen moeilijker te herstellen van hun klachten. Ontspanningsoefeningen waarbij mensen zich voorstellen dat ze in een prettige omgeving zijn, kunnen een positief effect hebben op het stressniveau. Omdat het doen van ontspanningsoefeningen vaak al een grote opgave is, kan Virtual Reality een uitkomst bieden. Het kijken naar een ontspannende VR film vereist namelijk minimale inspanning. Door VR is het gemakkelijker ontspanning te bereiken. Met wetenschappelijk onderzoek kijken we of Virtual Reality werkt als relaxatiemethode voor mensen met psychiatrische klachten.

Onderzoeken

Het nieuwste VRelax prototype is een tweede, uitgebreide versie. Vorig jaar hebben patiënten van verschillende opname-afdelingen van het  Universitair Psychiatrisch Centrum van het UMCG meegedaan aan een pilot onderzoek. Hun feedback was dat VR een geschikte manier is om te ontspannen, maar dat er meerdere films nodig zijn, dat mensen zelf moeten kunnen bepalen welke omgevingen ze gebruiken en dat het belangrijk is dat er interactie mogelijk is. Op basis van deze ervaringen is de huidige VRelax app gemaakt. In maart 2018 is een nieuw onderzoek gestart. Mensen met psychiatrische klachten gebruiken VRelax thuis, gedurende tien dagen zo vaak als ze willen. Ook krijgen ze tien dagen standaard ontspanningsoefeningen, zodat we het effect van beide methoden met elkaar kunnen vergelijken. Het is de bedoeling om VRelax het komend jaar ook te gaan onderzoeken bij andere doelgroepen.

Artikelen

Nacht Van De Kunst En Wetenschap 2019

Nacht van de Kunst en Wetenschap 2019

Op zaterdagavond 8 juni van 20.00 tot 01.00 uur stond ons VR-Mental health-team in de Der Aa-kerk in Groningen voor demonstraties van onze VR-interventies. Op 3 draaiende stoelen kon men…

Virtual Reality Tegen Depressie

Virtual reality tegen depressie

Op de afdeling psychosen van het Universitair Medisch Centrum Groningen is het VRelax onderzoek  begin dit jaar van start gegaan. Bij Virtual reality voor relaxatie, VRelax, wordt onderzocht of Virtual reality kan…