VR-VOICES

Stemmen horen

Ongeveer 9% van de Nederlanders hoort weleens stemmen. Een deel van de mensen heeft hier geen last van, maar voor sommige mensen is het horen van stemmen vervelend en geeft het problemen in het dagelijks leven. Wij hebben hiervoor een Virtual Reality behandeling (VR-VOICES) gemaakt.

VR-onderzoek5

In gesprek met een avatar

Met de behandeling VR-VOICES kiezen cliënten een virtueel karakter of ‘avatar’. De avatar klinkt als de stem die de cliënt hoort. Vervolgens kan de cliënt, met behulp van een therapeut, in gesprek gaan met de stem via de avatar in VR. Tijdens de behandeling wordt de persoon gecoacht om tegen de avatar in te gaan, voor zichzelf op te komen en meer controle te ervaren, zodat hij/zij minder last en of angst zal ervaren bij het horen van de stem in het dagelijks leven.  Ook denken we dat deze behandeling het stemmenhoren zal afnemen in frequentie. Tussen de behandelsessies door krijgen mensen opnames van hun gesprekken met de avatar mee naar huis, die ze vervolgens kunnen beluisteren als extra bron van ondersteuning. De behandeling duurt 7 tot 10 sessies.

Het onderzoek

In 2023 zijn we gestart met het gerandomiseerde effect onderzoek, gefinancierd door een subsidie van ZonMw. Naast het UMCG, loopt het onderzoek ook bij de Stemmenpoli van GGZ Drenthe in Assen en bij KieN-VIP in Friesland.

In totaal zullen 112 mensen mee doen aan het onderzoek. Mensen die langer dan 3 maanden last hebben van stemmen en 16 jaar of ouder zijn kunnen deelnemen. In dit onderzoek wordt VR-VOICES vergeleken met de reguliere behandeling voor stemmenhoren.

 

ggz drenthe
UMCG-logo