VRelax ontspanning

VRelax is een VR relaxatie app gericht op het verminderen van stress, spanning, slaapproblemen en angst. VRelax biedt de mogelijkheid om in een andere werkelijkheid te stappen. In VRelax staan vele natuur werelden, waaronder een zonnig strand of een alpenweide. In sommige natuur werelden zitten er ook kleine “gaming” elementen, zoals het poppen van luchtbelletjes onder water. VRelax kan worden toegepast als ondersteuning bij de behandeling van psychische problemen en als hulpmiddel voor preventie en zelfmanagement van stress en slaap gerelateerde klachten. We hebben VRelax ontwikkeld samen met VRelax BV en mensen die zelf ervaring hebben met psychische klachten.

vr contact
Je kan echt even weg zijn uit het hectische en stressvolle bestaan.

Wat ik positief vind aan VRelax is dat de scenario’s echt rust uitstralen. Het is mooi om tussen een kudde paarden te staan en de briesende geluiden te horen, daar zou ik in het echte leven enorm van genieten.

Waar zijn we nu mee bezig?

We zijn begin 2022 gestart met het Relax XL onderzoek. Tijdens dit onderzoek willen we de (kosten-) effectiviteit van het toevoegen van VRelax aan gebruikelijke zorg in vergelijking met gebruikelijke zorg en de toevoeging van ontspanningsoefeningen onderzoeken. In totaal zijn willen we 171 deelnemers includeren die op dit moment in behandeling zijn voor een burn-out, angst-, bipolaire, depressieve en/of psychotische stoornis. Als uitkomstmaten zullen we onder andere kijken naar psychische symptomen, stress, slaap, sociaal functioneren, zorgconsumptie en maatschappelijke kosten op korte en lange termijn. Het onderzoek is mogelijk gemaakt door subsidies van ZonMw. Deelnemende instellingen zijn UCP, Lentis, Forte GGZ en een aantal huisartsenpraktijken.

Voor meer informatie over dit onderzoek, kijk op www.relax-xl.nl

 

Team VRelax

vrrelax-team

Fotogalerij VRelax

Bron: VRelax BV

VRelax dolfijnen

Publicaties over VRelax

Nijland JWHM, Veling W, Lestestuiver BP & Van Driel CMG. Virtual Reality Relaxation for Reducing Perceived Stress of Intensive Care Nurses During the COVID-19 Pandemic. Frontiers in Psychology; 2021. [link]

Veling W, Lestestuiver B, Jongma M, Hoenders HJR, van Driel CJ.  Virtual Reality Relaxation for Patients With a Psychiatric Disorder: Crossover Randomized Controlled Trial. Med Internet Res; 2021. [link]

Veling W, Sjollema MJ, Brada BC. Reducing the impact of stress in patients with psychiatric disorders using swimming with wild, free dolphins in virtual reality. In: Powell W, Rizzo S (Eds), Virtual Reality: Recent Advances for Health and Wellbeing. Nova Science Publishers, Hauppage, NY, 2017.

VRelax dame

VRelax voor verpleegkundigen

Het kijken naar rustgevende beelden via een VR-bril kan helpen bij stress en burn-outklachten. Maar ook verpleegkundigen die onder grote druk staan in de coronacrisis hebben nu baat bij deze…

Wim Veling met VR bril

VR-app tegen stress

Arts in opleiding tot psychiater Catheleine van Driel en psychiater Wim Veling van het UMCG ontvangen een ZonMW-subsidie van een half miljoen euro om onderzoek te doen naar het verminderen….
 

zonmw
UMCG-logo
lentis
forte ggz