Een andere wereld

200 mensen voelden tegelijk de kracht van Virtual Reality tijdens de oratie van Wim Veling als hoogleraar Psychiatrie bij het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
Binnen 3 minuten hingen ze over de rand van de Martinitoren in Groningen #hoogtevrees, werden ze op straat achtervolgd #paranoia, vochten ze een robbertje met zware jongens #agressie, en zwommen ze met dolfijnen #stressmanagement. Terwijl ze gewoon voor hun stoel in de Aula van het academiegebouw van University of Groningen stonden. Met dank aan VIEMR.

 

Wim gebruikte de Virtual Reality (VR) film om de kracht van VR duidelijk te maken. Bij het onderzoek van het VR Mental Health lab van het Universitair Centrum Psychiatrie in het UMCG wordt VR ingezet om mensen met psychische problemen mee te nemen naar andere werelden. Lichaam en geest reageren op virtuele omgevingen zoals in het echt, terwijl mensen tegelijkertijd natuurlijk weten dat het niet echt is. Die combinatie geeft hen de gelegenheid laagdrempelig te oefenen met situaties die moeilijk zijn door hun psychische klachten. Onderzoek laat steeds meer zien dat VR behandelingen van psychische problemen goed werken, en mogelijkheden bieden die traditionele behandelingen niet hebben.

 

De rode draad van het onderzoek van Wim Veling is Psychose in de sociale context. Hij doet onderzoek naar de invloed van woonomgeving, gezin, sociaal-culturele groep en samenleving op ontstaan, beloop en herstel van psychose. Daarbij ontwikkelt hij nieuwe manieren van diagnostiek en behandeling, zoals Virtual Reality therapie. De volledige tekst van zijn oratie is hier te lezen.